BLASZAK PODLASKI.doc

(25 KB) Pobierz
BLASZAK PODLASKI – CZUMAK – KUGEL – BRAMBORAK

 

 

BLASZAK PODLASKI – CZUMAK – KUGEL – BRAMBORAK       

 

 

                                1 ½ kg ziemniaków

                                    6 dag cebuli

                                    4 dag smalcu

                                   ¼ l mleka

                              2 - 3 jaja

                                  10 dag słoniny

                                       pieprz , majeranek

                                     ziele angielskie

                                       tarta bułka

 

 

Utrzeć ziemniaki, wylać na sito, odsączyć. Cebulę zetrzeć również na tarce i podsmażyć w małej ilości tłuszczu (2 dag smalcu).

Do odsączonych ziemniaków dodać cebulę, gorące mleko, 2 - 3 jaja, 5 dag pokrajanej i stopionej słoniny razem ze skwarkami, trochę mielonego pieprzu, szczyptę majeranku, szczyptę zmielonego ziela angielskiego.

Masę dobrze wymieszać, soląc do smaku, wyłożyć do wąskiej blachy, obficie wysmarowanej smalcem i wysypanej tartą bułką.

Na powierzchni ułożyć bardzo cienkie plasterki słoniny (około 5 dag).

Blaszkę wstawić do gorącej duchówki, piec około 1 godziny.

Jeść z kiszoną surową kapustą. Można do formy włożyć parę kawałków kiełbasy, mięsa lub żeberka porąbane na kawałki i zrumienione na patelni z tłuszczem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin