BLASZAK PODLASKI – CZUMAK – KUGEL – BRAMBORAK
1 ½ kg ziemniaków
6 dag cebuli
4 dag smalcu
¼ l mleka
2 - 3 jaja
10 dag słoniny
pieprz , majeranek
ziele angielskie
tarta bułka
Utrzeć ziemniaki, wylać na sito, odsączyć. Cebulę zetrzeć również na tarce i podsmażyć w małej ilości tłuszczu (2 dag smalcu).
Do odsączonych ziemniaków dodać cebulę, gorące mleko, 2 - 3 jaja, 5 dag pokrajanej i stopionej słoniny razem ze skwarkami, trochę mielonego pieprzu, szczyptę majeranku, szczyptę zmielonego ziela angielskiego.
Masę dobrze wymieszać, soląc do smaku, wyłożyć do wąskiej blachy, obficie wysmarowanej smalcem i wysypanej tartą bułką.
Na powierzchni ułożyć bardzo cienkie plasterki słoniny (około 5 dag).
Blaszkę wstawić do gorącej duchówki, piec około 1 godziny.
Jeść z kiszoną surową kapustą. Można do formy włożyć parę kawałków kiełbasy, mięsa lub żeberka porąbane na kawałki i zrumienione na patelni z tłuszczem.
Gryzmek