ŁOSOS PO SKANDYNAWSKU
1 łyżeczka pieprzy w ziarnach
6 dag soli
5 dag cukru
4 pęczki koperku
1 mały łosoś (1,7 kg)
Sos:
10 dag musztardy
8 łyżek cukru
sól
2-3 łyżki octu winnego
100 ml oleju słonecznikowego
3 pęczki koperku
pieprz
Utłuc ziarna pieprzu, wymieszać z solą i cukrem, dodać dwa pęczki grubo pokrojonego koperku. Oczyścić i odfiletować łososia, ułożyć w płaskim naczyniu, posypać przyprawami z koperkiem, następnie warstwą samego koperku, lekko ucisnąć. Płaty łososia złożyć razem skórą na zewnątrz, posypać resztą koperku i owinąć folią.
Nakryć deseczką i obciążyć. Wymieszać musztardę, cukier i ocet. Ubijając, wlewać olej. Dodać pęczek posiekanego koperku. Sos doprawić solą oraz pieprzem. Wyjąć rybę z marynaty, usunąć skórę oraz warstwę koperku i posypać świeżym.
Ostrym nożem pokroić łososia na cienkie plastry. Podawać z sosem.
Gryzmek