ŁOSOS PO SKANDYNAWSKU.doc

(25 KB) Pobierz
ŁOSOS PO SKANDYNAWSKU

                         ŁOSOS PO SKANDYNAWSKU          

 

 

 

                                     1 łyżeczka pieprzy w ziarnach

                                     6 dag soli

                                     5 dag cukru

                                    4 pęczki koperku

                                    1 mały łosoś (1,7 kg)

                        Sos:

                                 10 dag musztardy

                                   8 łyżek cukru

                                      sól

                                2-3 łyżki octu winnego

                               100 ml oleju słonecznikowego

                                   3 pęczki koperku

                                      pieprz

 

 

 

 

Utłuc ziarna pieprzu, wymieszać z solą i cukrem, dodać dwa pęczki grubo pokrojonego koperku. Oczyścić i odfiletować łososia, ułożyć w płaskim naczyniu, posypać przyprawami z koperkiem, następnie warstwą samego koperku, lekko ucisnąć. Płaty łososia złożyć razem skórą na zewnątrz, posypać resztą koperku i owinąć folią.

Nakryć deseczką i obciążyć. Wymieszać musztardę, cukier i ocet. Ubijając, wlewać olej. Dodać pęczek posiekanego koperku. Sos doprawić solą oraz pieprzem. Wyjąć rybę z marynaty, usunąć skórę oraz warstwę koperku i posypać świeżym.

Ostrym nożem pokroić łososia na cienkie plastry. Podawać z sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin