SAŁATKA Z TUŃCZYKA.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA Z TUŃCZYKA

 

 

 

 

                                        SAŁATKA Z TUŃCZYKA               

 

 

 

                                           40 dag tuńczyka z puszki,

                                           ½ grejpfruta (niekoniecznie ),

                                            1 banan,

                                        250 ml. majonezu,

                                            1 łyżeczka soku cytrynowego,

                                            3 jajka ugotowane na twardo,

                                            1 słodka papryka,

                                               sól,

                                       125 ml. chudego jogurtu,

                                              kilka liści sałaty do przybrania.

 

 

Rybę wyjąć z puszki, osączyć i  pokroić  na kawałki jednakowej wielkości.  Banany obrać pokroić na  plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki.

Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i

odrobinę  papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi

salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę, plasterkami banana. Zalać sosem.

Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami

jajek i posypać papryką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin