SAŁATKA Z TUŃCZYKA
40 dag tuńczyka z puszki,
½ grejpfruta (niekoniecznie ),
1 banan,
250 ml. majonezu,
1 łyżeczka soku cytrynowego,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 słodka papryka,
sól,
125 ml. chudego jogurtu,
kilka liści sałaty do przybrania.
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i
odrobinę papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi
salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę, plasterkami banana. Zalać sosem.
Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami
jajek i posypać papryką.
Gryzmek