Z SZYNKA I PIECZARKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
Z SZYNKA I PIECZARKAMI

 

 

 

                            SAŁATKA  Z SZYNKA I PIECZARKAMI       

 

 

 

                                          40 dag ryżu,

                                          40 dag pieczarek,

                                            1 świeży ogórek,

                                            2 cebule,

                                          20 dag szynki,

                                            2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),

                                            3 łyżki octu winnego,

                                            7 łyżek oliwy,

                                              sól, pieprz, szczypta cukru,

                                              świeże lub suszone zioła

                                              szczypiorek, estragon, bazylia.

 

 

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.

 

Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć. Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin