SAŁATKA Z SZYNKA I PIECZARKAMI
40 dag ryżu,
40 dag pieczarek,
1 świeży ogórek,
2 cebule,
20 dag szynki,
2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),
3 łyżki octu winnego,
7 łyżek oliwy,
sól, pieprz, szczypta cukru,
świeże lub suszone zioła –
szczypiorek, estragon, bazylia.
Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.
Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć. Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.
Gryzmek