SOS CYTRYNOWO.doc

(25 KB) Pobierz
SOS CYTRYNOWO – ŚMIETANOWY

                       SOS CYTRYNOWO – ŚMIETANOWY  

 

 

 

Przyjemnie kwaskowaty smak tego zawiesistego sosu do sałatek harmonizuje ze wszystkimi zielonymi są fatami, szparagami, zielonym młodym groszkiem, selerem naciowym i mieszanymi jarzynami, Dla złagodzenia kwaśnego smaku, można w soku cytrynowym rozpuścić  ½ łyżeczki cukru.

Uwaga!

Do soku cytrynowego dolewać cienkim strumieniem śmietanę, ubijając bez przerwy trzepaczką.

 

Na 4 porcje majonezu należy wybrać 2 świeże jajka o wadze ok. 60 g; oddzielić żółtka od białek; od żółtek oddzielić także skrętki białkowe,

Świeżo odciśnięty sok z l cytryny mieszać tak długo z ½ łyżeczki soli i sporą szczyptą świeżo zmielonego białego pieprz u aż sól całkowicie się rozpuści.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin