SUFLET Z GRUYERE EM.doc

(26 KB) Pobierz
SUFLET Z GRUYERE EM

 

 

 

                                   SUFLET Z GRUYERE EM                

 

 

                                         1 wątróbka drobiowa,

                                      7,5 dag startego sera gruye`re,

                                         6 dag masła,

                                      7,5 dag mąki,

                                       ½ l mleka,

                                         4 jajka,

                                         1 ząbek czosnku,

                                         1 łyżeczka natki pietruszki,

                                            sól, pieprz,

                                         1 łyżka masła do wysmarowania formy.

 

Masło ucierać z mąką, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie masę rozprowadzić zimnym mlekiem, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawić z ognia. Wątróbkę i czosnek drobno posiekać i razem z natką wrzucić do sosu. Następnie po kolei dodawać : żółtka, ser i pianę

ubitą z białek.

Wymieszać. Masę przełożyć do formy sufletowej wysmarowanej masłem (masa powinna wypełniać tylko połowę formy, gdyż suflet podczas pieczenia bardzo urośnie). Wstawić do piekarnika

nagrzanego do temp.180 st.C i piec 30 min. Na 5 min przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 200 st.C. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin