ZAPIEKANKA WŁOSKA.doc

(26 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA WŁOSKA

 

 

                                        ZAPIEKANKA WŁOSKA          

 

 

                                            20 dag makaronu

                                                 (rurki, muszelki, krajanka),

                                           20 dag pieczarek,

                                            20 dag szynki wędzonej,

                                              2 puszki przecieru pomidorowego,

                                              4 dag startego parmezanu,

                                              2 cebule,

                                              3 łyżki masła,

                                              2 ząbki czosnku,

                                            ½ łyżeczki oregano,

                                              1 łyżka natki pietruszki,

                                                 sól, pieprz.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do klusek. Pieczarki oczyścić, opłukać,pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie masła.

Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na kluski i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. Kluski zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min w piekarniku,

w temp. 180 st.C. Przed podaniem zapiekankę posypać  natką pietruszki. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin