ZAPIEKANKA Z JAJKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA Z JAJKAMI

 

 

 

                   ZAPIEKANKA Z JAJKAMI

 

 

                                  2 główki sałaty,

                                  6 jajek,

                             125 ml. gęstej śmietany,

                                    sól, pieprz,

                             10 dag masła,

                                2 łyżki tartego parmezanu.

 

Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do

gotującej się, osolonej wody. Odcedzić, grubo posiekać.

Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym

ogniu, aż do całkowitego  odparowania wody. Dodać

2 łyżki śmietany, wymieszać.

Podduszoną  sałatę przełożyć do żaroodpornego,

wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień,

wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajka

resztą śmietany, posypać parmezanem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać w

nim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą  z pieczywem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin