ZAPIEKANKA Z MIESEM.doc

(26 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA Z MIESEM

 

 

 

                                          ZAPIEKANKA Z MIESEM

 

 

                                              ½ kg dag ziemniaków,

                                            30 dag mięsa mielonego,

                                              2 ząbki czosnku,

                                              2 cebule,

                                              1 pęczek szczypiorku,

                                              1 pęczek natki pietruszki,

                                              2 łyżki bułki tartej,

                                           2-3 łyżki parmezanu,

                                              2 szklanki śmietany,

                                              1 łyżka masła do wysmarowania formy,

                                                 sól, pieprz.

 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie. Cebulę obrać, pokroić drobno w talarki i ułożyć na ziemniakach.

Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć na cebuli jako kolejną warstwę. Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie tak, aby utworzyły wianuszek.

Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć. Piec 20-25 min w

piekarniku w temp. 225 st.C. Przed podaniem posypać parmezanem. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin