Selen: Pełne ziarno pszenicy jest jednym z najlepszych pokarmowych ródeł selenu, szczególnie jeli pszenica jest uprawiana na glebie zawierajšcej selen. Już od 20 lat wiadomo, częciowo na podstawie badań demograficznych, że wskaniki występowania chorób nowotworowych sš niższe w tych regionach, gdzie w glebie występuje obfitoć selenu1. Badania z 1996 roku przedstawione w Magazynie Amerykańskiego Stowarzyszenia Medycznego (Journal of the American Medical Association") wykazujš, że stosowany u chorych na pewne odmiany raka selen potrafi aż o 50% obniżyć liczbę przypadków miertelnych. Inne zdrowotne funkcje tego kluczowego minerału to: Niedobór selenu może spowodować hypotyroidyzm, czyli niedoczynnoć gruczołu tarczycy2. Przy niemalże epidemii zaburzeń gruczołu tarczycy panujšcej w Stanach Zjednoczonych - szczególnie wród kobiet, u których choroby tarczycy występujš pięć razy częciej niż u mężczyzn wręcz wypada, żeby każdy upewnił się, czy jego dieta dostarcza mu odpowiedniš iloć selenu, jak i innych składników mineralnych. Jednakże trzeba zauważyć, że pojedynczy minerał nie działa tak dobrze, jeli zostanie odizolowany. Każdy minerał jest najskuteczniejszy, kiedy towarzyszš mu wszystkie inne minerały i zwišzki ladowe, a tego rodzaju połšczenie można znaleć w nierafinowanym, pełnowartociowym pożywieniu. Otyłoć i niedoczynnoć tarczycy sš ze sobš bezporednio zwišzane. Selen wpływa na przekształcenie tyroksyny (T4) w trójjodotyroninę (T3), która umożliwia metabolizm składników odżywczych3'4. Z tego powodu, jeli dojdzie do niedoboru selenu, brak ten wywołuje spowolnienie przemiany materii, co zwiększa prawdopodobieństwo zwiększenia masy ciała. Toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów i rtęć, potrafiš wišzać się z selenem, dzięki czemu przestajš być szkodliwe5. Wirusy wielu rodzajów, włšczajšc w to wirusa HIV, bardzo często zostajš unieczynnione, kiedy w ciele występuje wystarczajšca iloć selenu6"8. Przedwczesne starzenie, choroby serca, zapalenie stawów i stwardnienie rozsiane to zaburzenia często zwišzane z niedoborem selenu9"12. --Obronna Qi a pełne pożywienie Obronna energia Qi to w naszym organizmie energia o naturze najbardziej Yang, która żywo kršży po obrzeżach ciała, dostarczajšc ochrony przed wpływem wirusów, bakterii oraz czynników rodowiskowych. Spożywanie zbyt dużej iloci słonych pokarmów przeszkadza Qi spełniać funkcję zewnętrznej ochrony ciała, ponieważ sól mocno cišga energię do rodka. Mimo to, za wyjštkiem poważnych przypadków osłabienia odpornoci, umiarkowane użycie nierafinowanej soli może wzmocnić trawienie i w konsekwencji doprowadzić także do wzmocnienia odpornoci. Zewnętrznš ochronnš energię Yang przede wszystkim wspiera spożywanie nieprzetworzonego pożywienia. Ochronna otoczka ziaren zbóż i inne pełnowartociowe pokarmy zawierajš minerały i składniki odżywcze, które wzmacniajš odpornoć. Na przykład selen, będšcy kluczowym składnikiem dla wzmocnienia odpornoci, występuje w rolinach, które rosnš na glebie bogatej w ten minerał. W nasionach zbóż selen można znaleć w zewnętrznej otoczce (otrębach) oraz w zarodku. Zastanówmy się nad skutkiem usunięcia tak cennych częci ziaren - otrębów i zarodków - do którego często dochodzi podczas ich mielenia. Mamy tu do czynienia ze znacznš utratš ważnych wartoci odżywczych. Jednakże to, co zostaje usunięte, ma nawet większe znaczenie, a zwykle zestawienie brakujšcych składników odżywczych nie jest w stanie w wystarczajšcym stopniu wyrazić utraty integralnoci. Trudno opisać siłę życiowš, która pochodzi z ogólnie pojmowanej calociowoci, a zwłaszcza z nierafinowanego pożywienia, ponieważ w rzeczy tak doskonałej mieszczš się wszelkie możliwe wzajemne zwišzki. --Wolne rodniki sš wišzane i neutralizowane przez składniki o właciwociach przeciwutleniaczy, zawartych we wspomnianych zmiataczach wolnych rodników. Do takich składników zalicza się witaminę E, A*, C oraz niektóre witaminy z grupy B; sporód minerałów - selen i cynk, bioflawonoidy, aminokwas cysteinę oraz rozmaite enzymy o właciwociach przeciwutleniajšcych, a szczególnie dysmutazę nadtlenkowš (SOD). Jeli ograniczy się wpływ zatruwajšcych substancji, które wywołujš proces wytwarzania wolnych rodników, wtedy tego rodzaju przeciwutleniajšce składniki - dzięki stosowaniu zróżnicowanej diety zawierajšcej nieprzetworzone zboża i warzywa - sš zazwyczaj dostarczane w wystarczajšcej iloci. --Najistotniejsze, gorzkie w smaku częci pełnowartociowego pożywienia zostajš w procesie rafinacji oddzielone, a potem z reguły wyrzucone albo dodane do suplementów dietetycznych czy do karmy dla zwierzšt. Jednak te gorzkie częci zawierajš magnez, selen, przeciwutleniacze i mnóstwo innych składników, których potrzebujemy, aby uniknšć wpływu stresu i chorób stanowišcych nieodłšczny element trybu życia w XXI wieku. Większoć społeczeństwa nie uwiadamia sobie, jak bardzo ochronne i odmładzajšce sš właciwoci, których się pozbawia, oraz na jakie cierpienia się naraża w wyniku spożywania przetworzononego pożywienia. Bioršc pod uwagę panujšcy obecnie ogólny brak witalnoci u przeważajšcej liczby ludzi, nadszedł już czas, aby wiedza o pełnowartociowym pożywieniu została szeroko rozpowszechniona. Pełne zboża, takie jak pszenica i bršzowy ryż, mogš podsunšć nam pewne metaforyczne skojarzenie. Ochronna otoczka ziarna (m.in. otręby pszenne lub ryżowe) może dostarczyć nam ochronnej otoczki" poprawiajšcej jakoć naszej odpornoci i zdrowia. Kiedy pozbawiamy ziarno jego otoczki, usuwajšc istotne składniki odżywcze, jednoczenie sami pozbawiamy siebie cennego wsparcia.
AntyRak