Pasiasty sernik ze śliwkami.doc

(27 KB) Pobierz
Pasiasty sernik ze śliwkami

Pasiasty sernik ze śliwkami

Składniki:

Spód:

• Ciastka digestive (225g)
• 70g masła

Masa serowa:

• 700g sera śmietankowego
• 200g śmietanki kremówki (30%)
• 3 jajka (średniej wielkości)
• 3 łyżki (z górką) mąki pszennej
• 300g nutelli (lub podobnej pasty)
• 100g białej czekolady
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wierzch:

• Śliwki
• 250g powideł śliwkowych
• 100g gorzkiej czekolady

Ciastka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez ok. 15 minut

w 180 stopniach.

Do miski włożyć ser śmietankowy i wlać śmietanę. Wymieszać razem. Dodać mąkę i jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie ale nie długo, aby nie napowietrzyć masy.
Ok. połowy masy serowej przełożyć do drugiej miski i dodać do niej nutellę. Wymieszać. Do pozostałej masy serowej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, białą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Śliwki przeciąć na pół lub na 4 części jeżeli są bardzo duże.
Na środek tortownicy wylać 3 łyżki ciemnej masy serowej. Na ciemną wylewamy 3 łyżki białej masy serowej. Staramy się aby masy serowe lekko rozprowadzić po dnie tortownicy.

Masy serowe wylewamy na zmianę aż do ich wyczerpania. Delikatnie wygładzamy wierzch, na którym układamy śliwki, skórką do dołu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (135 stopni w termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godz.
Sernik wyjmujemy i lekko studzimy a w tym czasie podgrzewamy powidła z połamaną na kawałki czekoladą, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Gorącą masę czekoladowo-powidłową wykładamy na śliwki.
Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin