RYZOWA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI
40 dag długoziarnistego ryżu
1 l wody
1 mała łyżeczki soli
40 dag pieczarek
1 ogórek sałatkowy
2 cebule
20 dag surowej wędzonej szynki
2 łyżki małych kaparów
5 łyżek octu ziołowego
po łyżce soli i świeżo zmielonego pieprzu
5 łyżek tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
2 pęczki mieszanych ziół trybuli,
szczypiorku i estragonu
Ryż wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Napęczniały ryż osaczyć na sicie. Pieczarki oczyścić, umyć i bardzo cienko pokroić. Ogórek umyć w letniej wodzie, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.
Obraną cebule drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski Kapary osaczyć. Wystudzony ryż wymieszać z przygotowanymi składnikami. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie ubić trzepaczka z olejem. Dodać umyte i drobno posiekane zioła.
Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.
Gryzmek