RYZOWA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
RYZOWA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI

 

 

             RYZOWA SAŁATKA Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI   

 

 

 

 

                               40 dag długoziarnistego ryżu

                                 1 l wody

                                 1 mała łyżeczki soli

                               40 dag pieczarek

                                 1 ogórek sałatkowy

                                 2 cebule

                               20 dag surowej wędzonej szynki

                                 2 łyżki małych kaparów

                                 5 łyżek octu ziołowego

                                    po łyżce soli i świeżo zmielonego pieprzu

                                 5 łyżek tłoczonej na zimno oliwy z oliwek

                                 2 pęczki mieszanych ziół trybuli,

                                    szczypiorku i estragonu

 

 

 

Ryż wsypać do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Napęczniały ryż osaczyć na sicie. Pieczarki oczyścić, umyć i bardzo cienko pokroić. Ogórek umyć w letniej wodzie, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki.

Obraną cebule drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski Kapary osaczyć. Wystudzony ryż wymieszać z przygotowanymi składnikami. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie ubić trzepaczka z olejem. Dodać umyte i drobno posiekane zioła.

Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin