SAŁATKA DROBIOWA Z RYŻEM
1 kura o wadze ok, 1,5 kg
2 l wody
1½ łyżeczki soli
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżeczki ziaren pieprzu
25 dag długozianistego ryżu
25 dag majonezu sałatkowego
8 łyżek skondensowanego mleka
2 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy
8 łyżek soku cytrynowego
2 łyżki sosu
3 łyżeczki curry
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
4 mandarynki
2 jabłka
10 dag pieczarek
1 łyżka masła
Kurę gotować w 1 l wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli przez 1 godzinę. Po godzinie gotowania włożyć do garnka włoszczyznę i pieprz, Ryż gotować przez 12 minut w 1 l osolonej wody: osaczyć dokładnie na sicie.
Majonez wymieszać z mlekiem skondensowanym, musztardą, sokiem cytrynowym i sosem sojowym. Doprawić imbirem, curry, cukrem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Jabłka i mandarynki obrać ze skórki, podzielić na cząstki lub pokroić; razem z ryżem włożyć do sosu. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki i podsmażać przez 2 minuty na maśle.
Mięso kury pokroić w kostkę i razem z pieczarkami dodać do sałatki. Gotowa sałatkę odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby nabrała smaku.
Gryzmek