Fala dunaju.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki:              

 

    * CIASTO

    * 1 kostka masła roślinnego

    * 6 jaj

    * 2 szklanki mąki

    * 1 szklanka cukru pudru

    * 1 cukier waniliowy

    * olejek rumowy

    * 2 łyżki kakao

    * 2 łyżki wody

    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    * owoce świeże lub z kompotu

      

    * KREM

    * 1 margaryna

    * 1/2 litra mleka

    * 1/2 szklanki cukru

    * 1 cukier waniliowy

    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    * 2 łyżki mąki pszennej

      

    * POLEWA

    * 1/2 margaryny

    * 1 szklanka cukru pudru

    * 2 łyżki kakao

    * 2 łyżki wody

 

Przepis na ciasto:              

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.

 

Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut.

Przepis na krem:              

Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.

Przepis na polewę:               Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić.

Przekładanie ciasta:               Ciasto - krem - polewa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin