Składniki:
* CIASTO
* 1 kostka masła roślinnego
* 6 jaj
* 2 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* olejek rumowy
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki wody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* owoce świeże lub z kompotu
* KREM
* 1 margaryna
* 1/2 litra mleka
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* POLEWA
* 1/2 margaryny
Przepis na ciasto:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut.
Przepis na krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa.
Choomikuuj