GRZYBY W CIEŚCIE PIWNYM.doc

(25 KB) Pobierz
GRZYBY W CIEŚCIE PIWNYM

 

 

                         GRZYBY W CIEŚCIE PIWNYM       

 

 

 

                             15 dag kozaki, borowiki lub pieczarki

                              1 jajko

                           10 dag mąki pszennej

                          1/3 szkl piwa jasnego         

                             1 łyżeczka oliwy

                          10 dag smalcu lub margaryny

                               sol, pieprz naturalny.

 

 

Grzyby oczyścić i opłukać a następnie osączyć z wody. Przygotować ciasto z piwa, żółtek, mąki i przypraw do smaku. Ciasto dokładnie wymieszać, powinno ono mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.

Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i wymieszać. Osaczone niewielkie grzyby zanurzać w cieście i smażyć w niewielkim głębokim naczyniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Podawać na ciepło z ziemniakami z wody, ziemniakami smażonymi lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin