GULASZ Z MAŚLAKÓW.doc

(26 KB) Pobierz
GULASZ Z MAŚLAKÓW

 

 

                            GULASZ  Z MAŚLAKÓW                         


                                 75 dkg maślaków

                               3-4 cebule

                                20 dkg mielonego mięsa wieprzowego

                                    lub wołowego

                              1 ½ łyżki smalcu

                                  3 łyżki gęstej śmietany

                                  1 łyżka mąki

                                     sól, pieprz

                                  3 łyżki posiekanej naci pietruszki

 

 

 

Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, zdjąć błonkę z kapeluszy, osuszyć. Pokroić w paski. Obraną cebulę opłukać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na złoty kolor z dodatkiem smalcu.

Przygotowane grzyby włożyć do rondla, dodać zrumienioną cebulę, oprószyć solą i pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić w przykrytym rondlu, mieszając od czasu do czasu i w miarę potrzeby skrapiając wodą.

Mniej więcej po 30 minutach duszenia dodać zmielone mięso. Udusić razem, mieszając i uważając, żeby się grzyby nie przypaliły. Gdy są miękkie, oprószyć mąką, wymieszać ze śmietaną.

Raz zagotować, odstawić, wymieszać posiekana nacią pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem ugotowanych na sypko kas, klusek lub ziemniakami i  z surówką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin