LIKIER JAJECZNY.doc

(25 KB) Pobierz
LIKIER JAJECZNY- AJERKONIAK

 

 

 

                              LIKIER JAJECZNY- AJERKONIAK       

 

 

 

                                                 5 żółtek

                                              ¼ l spirytusu

                                             30 dag cukru           

                                               ½ cukru waniliowego

                                                1 szkl mleka             

 

 

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozetrze. Do utartej masy cukrowo-jajecznej powoli wlewać mleko, nie przerywając ucierania, a gdy płyn będzie posiadał jednolita strukturę, wówczas należy bardzo ostrożnie i powoli wlewać spirytus.

W trakcie wlewania spirytusu likier należy energicznie ubijać nie przerywając nawet, gdy wlany zostanie juz cały spirytus.

Z chwila, gdy stwierdzimy, ze konsystencja likieru jest prawidłowa, wówczas można go wlać do czystych butelek lub karafki, szczelnie zamknąć i pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin