NALEWKA WISIELEC.doc

(24 KB) Pobierz
Nalewka "Wisielec"

                               NALEWKA  WISIELECA    
 

 

                                1 duża pomarańcza,
                                1 litr czystej białej wódki,
                                   kilka goździków,
                             25 dag cukru w kostkach

 

 

Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru, mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć.
Grubą nić przewlec w dwóch miejscach, by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.

W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać. Pomarańczę podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
         Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin