RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn,
karp, szczupak) lub 60 dag filetów,
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików,
2 dag tłuszczu,
10 dag cebuli,
4 dag tłuszczu do pieczenia,
1/8 l śmietany,
5 dag sera gouda lub tylżyckiego,
sól, pieprz.
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.
Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min.
Rybę wyjąć, pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć.
Gryzmek