RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.doc

(25 KB) Pobierz

            

 

   

              RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI                

 

 

 

                     1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn,

                        karp, szczupak) lub 60 dag filetów,

                   10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików,

                     2 dag tłuszczu,

                   10 dag cebuli,

                     4 dag tłuszczu do pieczenia,

                  1/8 l śmietany,

                     5 dag sera gouda lub tylżyckiego,

                        sól, pieprz.

 

 

      Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.

             Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min.

             Rybę wyjąć, pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.

             Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin