KLUSKI ZAPIEKANE Z GRZYBAMI
50 dag klusek według
przepisu zamieszczonego poniżej,
50 dag świeżych lub mrożonych
podgrzybków,
2 cebule,
½ szklanki śmietany,
1 żółtko,
2 łyżki masła,
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paski i wrzucić na wrzątek. Jeśli używamy grzybów mrożonych, to wpierw rozmrozić.
Uwaga! Grzyby mrożone nie wymagają czyszczenia i mycia. Gotować około 10 minut, mrożone do 20 minut. Ugotowane grzyby przesmażyć na 1 łyżce masła razem z drobno posiekaną cebulą, dodać soli i pieprzu.
Kluski ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Wymieszać z grzybami.
Śmietanę rozmieszać z żółtkiem, zalać makaron kluski i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° C.
Zapiekać, aż wierzch się zarumieni czyli około 20 minut.
Przepis na kluski krajane:
35 dkg mąki pszennej,
2 jajka,
2 żółtka, szczypta soli
Gryzmek