Encyklopedia zdrowia - Zioła i przyprawy.pdf

(8517 KB) Pobierz
ENCYKLOPEDIA
ZDROWIA
zastosowanie
PrzePisy
kulinarne
MeDyCyna
naturalna
893544300.011.png 893544300.012.png 893544300.013.png 893544300.014.png 893544300.001.png 893544300.002.png
spis potraw
IMBIR
Imbirowy łosoś ........................................................................2
SZAFRAN
Ryż z szafranem i warzywami ....................................................4
CURRY
Kurczak w sosie curry ...............................................................6
KARDAMON
Kawa mokka z kardamonem ......................................................8
SEZAM
Panga w sosie sezamowym .....................................................10
CYNAMON
Ciasteczka cynamonowe .........................................................12
PAPRYKA
Chilli con carne ......................................................................14
PIEPRZ
Ser kozi w pieprzu ..................................................................16
KMINEK
Kminkowe pałeczki .................................................................18
TYMIANEK
Nadziewane pieczarki .............................................................20
LIŚĆ LAUROWY
Zupa rybna ............................................................................22
BAZYLIA
Sałatka z pomidorów i mozzarelli .............................................24
MIĘTA
Galaretka miętowo-cytrynowa .................................................26
MAJERANEK
Żurek ....................................................................................28
ROZMARYN
Surówka z owczym serem .......................................................30
Wydawnictwo Literat
ul. Łazienna 28
87-100 Toruń
tel.: 56 6539540
e-mail: wyd.literat@lit.com.pl
www.ksiegarnia-najtaniej.pl
Opracowanie, zdjęcia
i aranżacja, skład:
Anna Smaza
Copyright © by LITERAT
ISBN 978-83-7774-425-3
893544300.003.png
WSTĘP
Przyprawy i zioła są w kuchni niezastąpione.
Stosuje się je do poprawienia smaku i aroma-
tu potraw. Są znane od tysiącleci i stosowane
były przez prawie wszystkie ludy i narody, po-
czątkowo do celów leczniczych i magicz nych,
później – także kulinarnych.
Pochodzenie przypraw i ziół
Przyprawy i zioła, które obecnie wykorzystu-
jemy w polskiej kuchni, pochodzą z różnych
regionów świata. Wiele z nich wywodzi się
z Indii oraz krajów arabskich. Przyprawy ko-
rzenne do dziś są przeważnie sprowadzane,
jednak wiele ziół spotyka się w naszej streie
klimatycznej, a liczne odmiany możemy upra-
wiać w ogrodzie, na balkonie lub nawet na pa-
rapecie, w doniczce.
Przechowywanie przypraw i ziół
Przyprawy i zioła kupujemy zwykle w dwóch postaciach: mielonej lub suszonej albo świe-
żej. Mielone i suszone przyprawy powinniśmy przechowywać w szczelnie zamkniętych
plastikowych pudełkach lub słoiczkach, w przeciwnym razie tracą swe cenne lotne olej ki.
Przy niektórych odmianach przypraw (np. papryce, pieprzu) wskazane są pojemniki nie-
przepuszczające światła, gdyż chronią przed utratą barwy. Nie należy dłużej trzymać przy-
praw w papierowych torebkach, w których często się je kupuje, lepiej od razu przesypać
zawartość do pojemników.
Jeżeli kupujemy świeże zioła lub przyprawy, powinniśmy pamiętać o nabyciu takiej ilości,
jakiej aktualnie potrzebujemy, ponieważ ich czas przydatności jest bardzo krótki. Świeże
zioła należy umyć, osuszyć i włożyć do foliowego woreczka. Najlepiej woreczek nadmu-
chać, aby zioła nie zgniotły się. W ten sposób można je przechowywać w lodówce do
1 tygodnia.
Świeże zioła można suszyć lub mrozić. Suszymy je w suchym i przewiewnym pomiesz-
czeniu w temperaturze około 30°C. Jeżeli chcemy zioła zamrozić, gałązki należy umyć,
osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i umieścić w zamrażalniku. Możemy także zioła po-
siekać, wsypać do pudełeczka i umieścić w zamrażalniku.
Dobrym pomysłem jest sporządzenie z ziół octu lub oliwy.
Oliwa ziołowa
Do garnka wlewamy 1 l oliwy z oliwek oraz wkładamy po jednej gałązce świeżego rozma-
rynu i szałwii. Podgrzewamy na wolnym ogniu i odstawiamy. Gałązki świeżej szałwii i roz-
marynu opłukujemy i dokładnie osuszamy. Wkładamy je do butelki zamykanej kor kiem.
Usuwamy zioła z oliwy i przelewamy ją do butelki ze świeżymi ziołami. Tak przy rządzoną
mieszankę można przechowywać i używać przez około 6 miesięcy.
893544300.004.png
IMBIR
POCHODZENIE wywodzi się z południowo-wschodniej Azji, jednak obecnie uprawia-
ny jest w różnych krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym
WYGLĄD
roślina imbiru ma około 20 cm długości, jednak istotniejsze są kłą-
cza – liczne rozgałęzione bulwy o jasnobrązowej skórce i żółtym,
lekko wilgotnym środku; jego kształt przypomina sylwetkę ludzką,
co sprawia, że przypisuje się mu znaczenie symboliczne i magiczne
SMAK
ostry, orzeźwiający
ZAPACH
trochę przypomina zapach cytryny, jest lekko słodkawy
ZASTO-
SOWANIE
jest używany do dań mięsnych, rybnych i warzywnych (niezmiernie popu-
larny w kuchni azjatyckiej, np. w sushi), ale również do wypieków i dese-
rów (imbir kandyzowany) oraz herbat; przed użyciem korzeń imbiru nale-
ży umyć, a skórkę delikatnie oskrobać (np. za pomocą skrobaczki do wa-
rzyw); następnie można go pokroić w plasterki i umieścić w potrawie (ale
przed jej podaniem wyjąć), wycisnąć (za pomocą wyciskarki do czosnku)
albo zetrzeć na tarce i stosować w postaci proszku; imbir można przecho-
wywać w lodówce (najlepiej zawinięty w papier) do 4 tygodni
ZALETY działa energetyzująco, poprawia trawienie, wzmaga odporność, obniża
ciśnienie oraz poziom cholesterolu we krwi, łagodzi bóle głowy i bóle
menstruacyjne, ma działanie antyseptyczne i jest afrodyzjakiem (pobudza
ukrwienie narządów płciowych)
IMBIROWY ŁOSOŚ
4 os.
15 min
300 g iletu ze świeżego łososia
sok z 1 cytryny
ok. 2 cm korzenia imbiru
2 łyżki oleju
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki
pietruszki
sól, pieprz
Kawałki łososia solimy z obu stron. Na patelni rozgrzewa-
my olej i smażymy na nim łososia na średnim ogniu przez
3 min. Imbir obieramy i trzemy na tarce, aby otrzymać
zawartość 1 płaskiej łyżki. Gdy łosoś nabierze złotawej
barwy, odwracamy go na drugą stronę, posypujemy im-
birem, polewamy sokiem z 1/2 cytryny i smażymy 1 min.
Posypujemy pietruszką i koperkiem, dodajemy resztę so-
ku z cytryny, przykrywamy i dusimy jeszcze 2 min.
2
893544300.005.png 893544300.006.png 893544300.007.png 893544300.008.png 893544300.009.png
893544300.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin