HAŁUSZKI ZE SKWARKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
HAŁUSZKI ZE SKWARKAMI

 

                                   HAŁUSZKI ZE SKWARKAMI

 

 

 

 

                                        1,5 kg ziemniaków

                                          25 dag mąki

                                          15 dag słoniny

                                          6 dag cebuli

                                             pieprz i sól do smaku

 

   

 

 

   Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (muszą to być rzeczy wyłącznie do tego celu przeznaczone) i położyć na naczyniu.

           Potem na ręcznik czy też ścierkę wlewać tyle startych ziemniaków, ile się zmieści. Wycisnąć z nich wodę. Jednak trzeba uważać, żeby tej wody całej nie wycisnąć, bo wtedy będzie źle łączyć mąkę z ciastem ziemniaczanym. Trzeba niewielką ilość wody zostawić.

           Wyciśnięte ziemniaki włożyć do większej miski, a następnie wycisnąć następne porcje. Wyrobić ciasto ugniatając ziemniaki z mąką.

Z ciasta robić małe kulki i układać na stolnicy. Następnie wrzucać do wrzątku małymi porcjami, mieszać, by się nie przypaliły.

            Gdy wszystkie wrzucimy, dodajemy pieprz i sól do smaku i gotujemy 30 minut. Ubytek wody należy uzupełnić ciepłą przegotowaną wodą. Odstawić z ognia.

            Słoninę pokrajać w drobną kostkę, stopić na patelni, do wytopionej wkładać drobno posiekaną cebulę i rumienić na złoty kolor.

Następnie wlać do garnka z hałuszkami, wymieszać i podać na stół.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin