HAŁUSZKI ZE SKWARKAMI
1,5 kg ziemniaków
25 dag mąki
15 dag słoniny
6 dag cebuli
pieprz i sól do smaku
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą. Wyjąć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wziąć dużą czystą ścierkę lub ręcznik płócienny (muszą to być rzeczy wyłącznie do tego celu przeznaczone) i położyć na naczyniu.
Potem na ręcznik czy też ścierkę wlewać tyle startych ziemniaków, ile się zmieści. Wycisnąć z nich wodę. Jednak trzeba uważać, żeby tej wody całej nie wycisnąć, bo wtedy będzie źle łączyć mąkę z ciastem ziemniaczanym. Trzeba niewielką ilość wody zostawić.
Wyciśnięte ziemniaki włożyć do większej miski, a następnie wycisnąć następne porcje. Wyrobić ciasto ugniatając ziemniaki z mąką.
Z ciasta robić małe kulki i układać na stolnicy. Następnie wrzucać do wrzątku małymi porcjami, mieszać, by się nie przypaliły.
Gdy wszystkie wrzucimy, dodajemy pieprz i sól do smaku i gotujemy 30 minut. Ubytek wody należy uzupełnić ciepłą przegotowaną wodą. Odstawić z ognia.
Słoninę pokrajać w drobną kostkę, stopić na patelni, do wytopionej wkładać drobno posiekaną cebulę i rumienić na złoty kolor.
Następnie wlać do garnka z hałuszkami, wymieszać i podać na stół.
Gryzmek