KUGEL Z CEBULI.doc

(25 KB) Pobierz
KUGEL Z CEBULI

 

 

 

 

                                      KUGEL Z CEBULI

                                              (Izrael)

 

 

 

                                   3 cebule (30 dag)

                                  3 jajka

                                    3 łyżki bułki tartej

                                  3 łyżki masła

                                   ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

                                  1 łyżeczka soli

 

   

 

 

   Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki masła stopić.

Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz. Starannie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy cebulowej i lekko wymieszać.

            Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, włożyć masę i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Sprawdzić ciasto patyczkiem i - jeśli trzeba - dopiec.

Kugel podawać gorący, ze świeżym pieczywem i zieloną sałatą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin