KUGEL Z CEBULI
(Izrael)
3 cebule (30 dag)
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki masła stopić.
Żółtka utrzeć do białości, następnie dodać stopione masło, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz. Starannie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy cebulowej i lekko wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem, włożyć masę i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Sprawdzić ciasto patyczkiem i - jeśli trzeba - dopiec.
Kugel podawać gorący, ze świeżym pieczywem i zieloną sałatą.
Gryzmek