RAGOUT Z BOBEM
70 dag bobu
40 dag kurek
1 bakłażan
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
¾ szklanki śmietany - 18proc.
1 łyżeczka suszonego cząbru
2 łyżki natki pietruszki
¾ łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
Bób zalać wrzątkiem, gotować 30 minut, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe przekroić na pół lub na cztery części. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
Bakłażan umyć, pokroić najpierw na małe plastry, a potem w słupki, posolić i pozostawić na 15 minut, następnie opłukać i osuszyć.
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i mieszając smażyć 3 minuty.
Wlać ¾ szklanki wody i dusić 20 minut, włożyć bakłażany i dusić jeszcze 15 minut. Przyprawić cząbrem, papryką, pieprzem oraz solą, dodać bób i gotować 5 minut. Z masła i mąki ugnieść kulkę i włożyć do potrawy, wymieszać, zagotować. Ragoût zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.
Gryzmek