RAGOUT Z BOBEM.doc

(27 KB) Pobierz
RAGOUT Z BOBEM

 

 

 

                                    RAGOUT Z BOBEM

 

 

 

 

                                          70 dag bobu

                                          40 dag kurek

                                           1 bakłażan

                                           2 cebule

                                           2 ząbki czosnku

                                         3 łyżki oleju

                                          1 łyżka masła

                                           1 łyżka mąki pszennej

                                          ¾ szklanki śmietany - 18proc.

                                          1 łyżeczka suszonego cząbru

                                           2 łyżki natki pietruszki

                                          ¾ łyżeczki słodkiej papryki

                                              sól, pieprz

 

   

 

   Bób zalać wrzątkiem, gotować 30 minut, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe przekroić na pół lub na cztery części. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać.

            Bakłażan umyć, pokroić najpierw na małe plastry, a potem w słupki, posolić i pozostawić na 15 minut, następnie opłukać i osuszyć.

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby i mieszając smażyć 3 minuty.

           Wlać ¾ szklanki wody i dusić 20 minut, włożyć bakłażany i dusić jeszcze 15 minut. Przyprawić cząbrem, papryką, pieprzem oraz solą, dodać bób i gotować 5 minut. Z masła i mąki ugnieść kulkę i włożyć do potrawy, wymieszać, zagotować. Ragoût zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin