LESZCZ URODZINOWY Z GRZYBAMI
1 leszcz wagi 2,5-3 kg,
50 dag prawdziwków świeżych bądź mrożonych,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera lub 1 kostka bulionowa,
2 łyżki octu,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 goździki,
1 szklanka białego wina,
2 żółtka,
1 łyżka mąki,
1 łyżka cukru,
10 dag masła,
sól i pieprz
Leszcza sprawić, odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, skropić octem i pozostawić na pół godziny. Z głowy, ogona i kręgosłupa, warzyw z dodatkiem przypraw ugotować 2 szklanki gotowego wywaru.
Prawdziwki oczyścić i pokroić w paski.
W rondlu rozpuścić masło i usmażyć na nim kawałki ryby opruszone mąką. Wyjąć rybę, wrzucić na ten sam tłuszcz grzyby. Na usmażone grzyby położyć rybę, wlać wywar i wino, dodać sól, pieprz i cukier.
Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Nie mieszać. Leszcza wyjąć na głęboki półmisek, wywar zaciągnąć żółtkami i tak powstałym sosem polać obficie rybę.
Gryzmek