PASTA Z AWOCADO II
1 awokado (odpowiednio miękkie, żeby
je można było ugnieść)
sok z ok. polowy malej cytryny
80-100 g. sera Ricotta lub białego sera twarogowego
1 jogurt naturalny (niecały mały kubek)
1-2 małe, zmiażdżone ząbki czosnku
lub czosnek granulowany
sol, pieprz
Awokado obrać, rozgnieść widelcem na pastę, skrapiając cytryna (nie tylko daje odpowiedni smak, ale awokado nie ciemnieje), ugnieść z serem, czosnkiem i z jogurtem, doprawić sola i pieprzem.
W przepisie można również pominąć ser, albo jogurt, jogurtu dodać tylko kilka (2-3) łyżek, pasta będzie bardziej gładka. Uważać, aby nie dać za dużo cytryny. Wcinać z chlebkiem, z bagietka, z ciabatta, jako dodatek do mięs z grilla.
Można również dodać większą ilość jogurtu, który też można jeszcze zmieszać ze śmietaną, lekko podgrzać i podawać jako sos do spagetti.
Gryzmek