SZPINAK ZAPIEKANY.doc

(26 KB) Pobierz
SZPINAK ZAPIEKANY

 

 

 

 

 

                              SZPINAK ZAPIEKANY        

 

 

 

                                    1 kg liści szpinaku

                                 10 dag chudej ogonówki

                                  2 jaja

                                  2 ząbki czosnku

                                   1 cebula

                                   1 łyżka margaryny

                                   ½ szklanki chudego mleka

                                     szczypta gałki muszkatołowej

                                   1 łyżeczka oliwy

                                   1 łyżka przyprawy do zup

                                     biały pieprz

 

   

 

   Szpinak przebrać, opłukać, zblanszować (1 minutę) w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i udusić na margarynie. Dodać szpinak i trzymać na ogniu aż odparuje (około 2 minuty).

            Posiekać ogonówkę i wymieszać ze szpinakiem. Jaja roztrzepać z mlekiem i przyprawą do zup. Doprawić gałką muszkatołową.

Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i ułożyć na nim szpinak.

Polać zalewą z jaj i mleka.

             Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut.

Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub piure i sałatką z pomidora i cebuli.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin