SZPINAK ZAPIEKANY
1 kg liści szpinaku
10 dag chudej ogonówki
2 jaja
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka margaryny
½ szklanki chudego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka przyprawy do zup
biały pieprz
Szpinak przebrać, opłukać, zblanszować (1 minutę) w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i udusić na margarynie. Dodać szpinak i trzymać na ogniu aż odparuje (około 2 minuty).
Posiekać ogonówkę i wymieszać ze szpinakiem. Jaja roztrzepać z mlekiem i przyprawą do zup. Doprawić gałką muszkatołową.
Żaroodporny półmisek wysmarować oliwą i ułożyć na nim szpinak.
Polać zalewą z jaj i mleka.
Zapiekać w gorącym piekarniku 10 minut.
Podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub piure i sałatką z pomidora i cebuli.
Gryzmek