ŻUR POLSKI
zakwas:
5 łyżek mąki pszennej
litrowy garnek kamienny
(najlepiej taki z innych zaczynów
na żurek, oczywiście nie myty)
gałązka kopru lub 3 ząbki czosnku
Mąkę dajemy do garnka, zalewamy ciepłą wodą i dodajemy koper lub czosnek (jedno albo drugie, dwóch raczej nie, bo smaki się kłócą).
Po 3-4 dniach, jak mamy zakwas, gotujemy 1 litr wody (można do gotowania znów dać koper, ale nie ten z kiszenia), dolewamy 0,25-0,5 l mleka i jak zaczyna nam wrzeć (nie gotować), wlewamy zakwas, który chwilkę trzymamy na ogniu, ale nie pozwalamy mu się zagotować.
Żurek gotowy. Podajemy z jajkiem na twardo, smażoną w plasterki kiełbasą boczuś, słoninka, nawet cebulka , ziemniaczki lub chleb i obowiązkowo łycha gęstej śmietany.
Gryzmek