ŻUR POLSKI.doc

(25 KB) Pobierz
ŻUR POLSKI

 

 

 

                                       ŻUR POLSKI

 

 

                         zakwas:

                                 5 łyżek mąki pszennej

                                    litrowy garnek kamienny

                                    (najlepiej taki z innych zaczynów

                                     na żurek, oczywiście nie myty)

                                     gałązka kopru lub 3 ząbki czosnku

 

 

       Mąkę dajemy do garnka, zalewamy ciepłą wodą i dodajemy koper lub czosnek (jedno albo drugie, dwóch raczej nie, bo smaki się kłócą).

      Po 3-4 dniach, jak mamy zakwas, gotujemy 1 litr wody (można do gotowania znów dać koper, ale nie ten z kiszenia), dolewamy 0,25-0,5 l mleka i jak zaczyna nam wrzeć (nie gotować), wlewamy zakwas, który chwilkę trzymamy na ogniu, ale nie pozwalamy mu się zagotować.

       Żurek gotowy. Podajemy z jajkiem na twardo, smażoną w plasterki kiełbasą boczuś, słoninka, nawet cebulka , ziemniaczki lub chleb i obowiązkowo łycha gęstej śmietany.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin