Bułki czosnkowe.doc

(23 KB) Pobierz

Bułki czosnkowe


pół litra mleka

5 dag drożdży

50 dag mąki

jajko

2 główki czosnku

2 łyżeczki soli

płaska łyżeczka cukru

ser żółty

keczup


 

Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek obieramy - ja daje 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przeciskamy przez praskę. Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - jeśli za rzadkie można dosypa więcej mąki. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 7 cm i lekko spłaszczamy. Jeśli robimy wersję bogatszą do środka można dodać plasterek sera. Na wierzch dajemy kroplę keczupu i kładziemy plasterek sera. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z masełkiem czosnkowym. Wyśmienite jako dodatek do sałatek, albo do zup. Ale mogą być też odrębnym daniem np. na kolację.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin