pół litra mleka
5 dag drożdży
50 dag mąki
jajko
2 główki czosnku
2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
ser żółty
keczup
Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek obieramy - ja daje 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przeciskamy przez praskę. Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - jeśli za rzadkie można dosypa więcej mąki. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 7 cm i lekko spłaszczamy. Jeśli robimy wersję bogatszą do środka można dodać plasterek sera. Na wierzch dajemy kroplę keczupu i kładziemy plasterek sera. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z masełkiem czosnkowym. Wyśmienite jako dodatek do sałatek, albo do zup. Ale mogą być też odrębnym daniem np. na kolację.
robaczek_1976